Wat zijn de voordelen van het verkopen via een makelaar?

Als u uw huis verkoopt, is het waarschijnlijk heel belangrijk voor u dat de verkoop spoedig verloopt. Zo wilt u zeker weten dat u een goede prijs betaald krijgt voor uw huis, dat het hele verkoopproces legaal verloopt en dat u niet te veel kosten maakt tijdens de verkoop. Als u niet bekend bent met het verkopen van huizen dan is het heel logisch om een makelaar in te schakelen. Een makelaar zorgt ervoor dat uw huis marktconform wordt geprijsd, verzamelt de belangrijke informatie over uw woning, stelt een advertentie op en handelt al het contact met mogelijke kopers af. Het is dus duidelijk dat een makelaar een hele belangrijke rol speelt in de verkoop van uw huis.

Taxatie

Makelaars hebben een goed begrip van de huizenmarkt en kunnen op basis van deze kennis een goede verkoopprijs bepalen voor je huis. Ze kunnen makkelijk de prijzen van huizen die lijken op uw huis opzoeken en op basis daarvan een inschatting maken. Ook als na een bepaalde tijd blijkt dat huizenzoekers niet geïnteresseerd zijn om uw huis voor de aangeboden prijs te kopen, dan kan een makelaar door te kijken naar de markt u een nieuwe verkoopprijs adviseren.

Bezichtigingen

Daarnaast kunnen makelaars door hun ervaring met het verkopen van huizen bezichtigingen voor uw huis goed organiseren en voorbereiden. Waar u mogelijk heel tevreden bent met de manier waarop u huis is ingericht, kan een makelaar iets ontdekken wat de meeste kopers misschien niet aanstaat en daarom bepalen om tijdens de bezichtiging de inrichting van u huis tijdelijk aan te passen. Ook zijn makelaars geoefend in het verstrekken van relevante informatie aan mogelijke kopers en zullen ze eerder aanvoelen welke aanwezigen op een bezichtiging grote interesse tonen voor uw huis en hen alle benodigde aandacht en informatie bieden.

Onderhandelingen

De laatste en misschien wel belangrijkste rol van een makelaar is die van onderhandelaar. Tijdens het onderhandelen over prijzen kunnen er veel spelletjes gespeeld worden, waarbij koper en verkoper kunnen bluffen om dichter bij de door hun gewenste prijs uit te komen. Een makelaar is erg bekend met dit soort spelletjes, kan goed het overzicht behouden en zal altijd in zich achterhoofd de getaxeerde waarde van het huis en staat van de huizenmarkt houden. Zeker als u niet zo ervaren bent met het verkopen en onderhandelen, of als u snel uw rust verliest bij dit soort zaken, is het zeker aan te raden om een makelaar in dienst te nemen voor de verkoop van uw huis.