Waar moet u op letten tijdens een bezichtiging?

Een huizenbezichtiging is voor u de kans om te bepalen of u een woning wilt kopen. Waarschijnlijk heeft u van tevoren al op Funda, de website van een makelaar, of via een andere weg foto’s en andere informatie over het huis dat u bezoekt gezien. Maar waar moet u eigenlijk op letten tijdens het bezichtigen van het huis? Juist tijdens een bezichtiging kunt u mankementen vinden die de makelaar of verkoper niet heeft gedeeld op de advertentie.

De omgeving en ligging van de woning

Allereerst kunt u letten op de omgeving en ligging van de woning. Waar staan de ramen, het balkon of eventueel een tuin ten opzichte van de zon? Wilt u wakker worden doordat de zon u slaapkamer inschijnt, dan moet u vaststellen of de ramen van de slaapkamer op het oosten uitkijken. Als u s ‘avonds wil bbqen in de tuin of wil eten op u balkon, dan moet u opletten dat deze in het westen liggen. Maar let ook zeker op de omgeving van de woning. Is er dicht in de buurt een school, een drukke weg, of liggen er tramrails of een spoorweg in de buurt? Dan moet u rekening houden met meer geluidsoverlast dan als deze niet aanwezig zijn.

Waterschade of een nieuwe cv-ketel?

Niemand wil natuurlijk een huis kopen en kort na te zijn ingetrokken in de woning worden geconfronteerd met waterschade of een kapotte cv-ketel. Kijk in de badkamer, de keuken en op mogelijke andere waterpunten in het huis naar de staat van de kitranden, tekenen van eerdere waterschade, en ga kranen en douchekoppen na op slijtage. Ook radiatoren kunnen lekken, dus het is belangrijk dat u oppast voor roestige of gebogen leidingen. U kunt altijd even voelen of onderdelen nat aanvoelen, om zo ook minder goed zichtbare problemen vast te stellen. Als het huis een cv-ketel of boiler heeft, dan staan daar mogelijk het jaar van aankoop of het laatste onderhoudsmoment op. Een boiler gaat 15 tot 25 jaar mee en een cv-ketel gemiddeld 15 jaar, hou daar dus rekening mee.

Laat buren geen last worden

Als laatste is het heel belangrijk om te weten wat voor buren u zal krijgen als u voor een bepaalde woning kiest en wat voor impact hun gedrag op u leven kan hebben. Vraag iedereen tijdens de bezichtiging stil te zijn zodat u goed kunt luisteren naar geluiden van buren om u heen. Het is hiervoor handig om een bezichtigingsmoment uit te kiezen waarop u kunt verwachten dat de meeste buren thuis zijn. Plan een bezichtiging dus het liefst na 6en. Als de woning een gangpad, binnenplaats of afvalstortplaats deelt met meerdere mensen is het handig om deze te observeren. Is het er heel druk of vies? Dan moet u bedenken of u daar dagelijks mee geconfronteerd wil worden.