Hoe vind ik een betrouwbare makelaar om mijn huis te verkopen?

De kans bestaat dat u iemand kent die zijn of haar huis heeft verkocht en daarvoor een makelaar in dienst heeft genomen. Vraag deze vrienden of kennissen over hun ervaring met hun makelaar, maar ook naar hun algemene ervaring met de verkoop van hun huis. Zo komt u erachter of de makelaar die zij in dienst hebben genomen bij uw wensen past, maar ook waar u op moet letten bij het verkopen van uw huis en het contracteren van een makelaar. Maar ook als u niemand kent die onlangs zijn of haar huis heeft verkocht kunt op basis van de ervaring van anderen bepalen of u met een makelaar in zee wilt gaan. Op google en andere sites kunnen mensen reviews schrijven over hun ervaring met een bepaalde makelaar. In deze reviews kunt u lezen of de makelaar hele hoge kosten rekent, hoe punctueel en behulpzaam hij of zij is, maar ook hoe goed de makelaar het contact met mogelijke kopers afhandelt. Hoewel individuele reviews een vertekend beeld kunnen geven over de makelaar in kwestie, kunt u op basis van een groter aantal reviews een betrouwbare indruk van de makelaar krijgen en op basis daarvan bepalen of u de makelaar wil inhuren om uw huis te verkopen.

Makelaar in het register

Hoewel makelaar vroeger een beschermd beroep was, is dat niet langer het geval. Dit betekent dat iedereen zich makelaar kan noemen, zelfs als diegene helemaal niets afweet van het verkopen van woningen. Maar er zijn nog steeds certificaten of beroepstitels waarop u kunt vertrouwen. Zo mag de titel Register-Taxateur alleen gevoerd worden door individuen die zijn ingeschreven bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Voordat iemand kan worden ingeschreven in dit register dient deze persoon een examen te behalen. Veel makelaars staan ingeschreven in dit register en daardoor kunt u beoordelen of een makelaar genoeg vakkennis bezit door te kijken of hij of zij in dit register is ingeschreven. Om een goede makelaar te zijn hoeft deze niet in dit register te staan, maar als een makelaar er wel in staat dat geeft met zekerheid aan dat deze makelaar verstand van de huizenmarkt heeft.

Lidmaatschap brancheorganisatie

Een andere optie is om te kijken of de makelaar die u op het oog heeft is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars of een andere verenigingen. Deze organisatie stelt kwaliteitseisen waaraan verbonden makelaars moeten voldoen. Daarnaast kunnen makelaars die lid zijn van deze vereniging makkelijker een advertentie op Funda plaatsen