De vragen die u moet stellen tijdens een bezichtiging

Als u op het punt staat om een huis te kopen, of nog aan het bepalen bent of een bepaalde woning de juiste is door deel te nemen aan een huizenbezichtiging dan moet u bedenken dat u niet alleen de woning en de omgeving kan observeren. Het is ook de uitgelezen kans om aan de makelaar, de eigenaren of bewoners van de woning, en zelfs de buren naar bepaalde zaken te vragen. Daarbij kan het handig zijn om van tevoren in een boekje of op u mobiel wat vragen op te schrijven die bij u opkomen tijdens het kijken naar de advertentie op Funda of een ander medium. Deze lijst kunt u dan aanvullen tijdens de bezichtiging. Door deze lijst bij te houden kunt u nagaan of u de vragen heeft gesteld die u wilde vragen en de antwoorden meteen opschrijven.

Bewoners als informatiebron

Laten we beginnen met de huidige bewoners, zij zijn immers de mensen die u het meest kunnen vertellen over hoe het is om te leven in de woning. Vraag hen over geluidsoverlast, bijvoorbeeld van u buren en de omgeving van de woning. Ook kunt u hen vragen over de isolatie van de woning. Zij kunnen u vertellen of de woning tocht, hoe warm het tijdens de zomermaanden wordt en hoe koud in de winter. Vraag hen ook een open vraag, zoals bijvoorbeeld: ‘Wat moet ik echt weten over deze woning?’ ‘Wat is opmerkelijk aan de woning?’. Zo kunt u belangrijke zaken over de woning te weten komen, zelfs als u niet aan zulke zaken had gedacht.

De makelaar

Makelaars zullen meestal goed in hun hoofd hebben wat ze u wel en niet willen vertellen. Daarbij verzamelen ze de positieve aspecten van de woning om bij u een bepaald beeld te scheppen. Maar zij zijn ook bekend met de meer technische aspecten van de woning. Zaken als het bouwjaar, het energielabel, de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en mogelijke service kosten. Vaak zullen zij ook op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de buurt of dat makkelijk uit kunnen zoeken. Zo kunt u te weten komen of er plannen zijn om veel appartementen of een nieuw winkelcentrum te bouwen in de buurt, maar ook cijfers over verkeersongevallen, criminaliteit of luchtvervuiling.

De buren als objectieve informatiebron

Waar de makelaar en de bewoners er belang bij hebben dat u met een positief gevoel de bezichtiging verlaat, hebben de buren daar geen belang bij. Juist daarom is het heel nuttig om kort met de buren te praten over zaken als geluidoverlast en de omgeving. Als u hen kunt spreken zonder dat de makelaar of de verkopers van de woning bij het gesprek aanwezig zijn is dat ideaal, want dan zullen de buren geen druk ondervinden om bepaalde antwoorden te geven.